Egy 12. századi kéziratban megtalálták Európa legrégebbi középkori receptjeit. Elsősorban a gyógyítást szolgálták.
A kéziratban a recepteket Faith Wallis, a McGill Egyetem munkatársa fedezte fel. A latin nyelven írt receptek, amelyeket valaki 1140-ben a Durham-katedrális monostorában jegyzett le, egyaránt tartalmazzák orvosi kenőcsök és ételek összeállításának leírását.
A kézirat alapvetően gyógyítási céllal készült, vagyis a feljegyzett ételek is arra szolgáltak, hogy gyógyítsák a betegségeket vagy enyhítsék a fájdalmakat.
A középkorból eddig ismert legrégebbi recept 1290-ből származik.
Caroline Yeldham élelmiszertörténész a Durham Egyetem közleményében azt írja, a receptek elsősorban csirke-, birka-, kacsa-, sertés- és marhahúshoz ajánlott mártások összeállításai, s többnyire petrezselymet, zsályát, borst, fokhagymát, mustárt, és koriandert tartalmaznak.
Yeldham szerint ezeket elkészítve a mai közel-keleti, libanoni konyha hangulatát idézik.
A szöveg szerint az egyik recept a mai középnyugat-franciaországi Poitou régióból származik, ami arra utal, hogy kereskedők vitték a recepteket Durhambe.
Faith Wallis, a McGill Egyetem munkatársa a Discovery Newsnak elmondta, számos recept a modern konyhában is megállná a helyét. Íme, néhány: a téli tyúkhoz főzz fokhagymát, borst és zsályát vízzel.
Apró halhoz koriander és fokhagyma levét keverd össze borssal és fokhagymával. A receptek között szerepel a gyömbér tartósítása is: hosszában vékony szeletekre kell vágni és alaposan bedörzsölni mézzel.
Caroline Yeldham irányításával most elkészítik a szószokat a nagyközönségnek, s a vendégek április 25-én a newcastle-i Blackfriars étteremben kóstolhatják meg azokat.
Képek: Halkészítés (középkori kézirat), a Blackfriars étterem, a Durham Egyetem kutatói elkészítik a szószokat (Durham Egyetem)
Karosszékben: A recepteket a Cambridge Egyetem Sidney Sussex kéziratgyűjteményének MS51 kódexében találták meg, ahová Samuel Ward révén került 1599-ben. Miként Újabb pele-receptek: Apíciustól és Heston Blumenthaltól című posztban is olvasható, a leghíresebb ókori szakácskönyv az I. században élt Apíciustól származik, a könyvet magyarul is kiadták.
Ez is érdekes:
Utolsó kommentek