A Pompejivel együtt a Vezúv kitörésétől elpusztult Herculanum feltárásakor kiderült, hogy a rómaiak nagy mennyiségben fogyasztották a pelét. Kértem pele-recepteket. Íme a legújabb Heston Blumenthaltól és Apíciustól.
Egészen pontosan Csombor küldte Sült pele, tengeri sün, friss füge – római étrend című bejegyzésemhez Heston Blumenthalról a videót, aki éppen Kelet-Európát járta, hogy tanulmányozza, milyen alkalmatossággal kapják el a szegény jószágot (ezek szerint ott is előszeretettel fogyasztják, nemcsak Rómában). Blumenthal karácsonyra készítette el az ínyencséget barátainak és egyben kísérleti alanyainak.
Küldött már Pötyi barátnőm is peleragu-receptet Zalából, így aztán már én sem maradhatok le.
Én közzéteszem magának a nagy Apíciusnak kissé hevenyészetten leírt receptjét.
Apícius pele-receptje
Töltsd meg a pelét [a következő töltelékkel:] vagdalt malachús és egész pele összetörve borssal, fenyőmaggal, bordamaggal és garummal. Varrd össze, tedd egy cserépfazékba és süsd meg kemencében vagy ugyanígy megtöltve sütőben.
Utolsó kommentek