Pötyi barátnőmre számíthatok. Sült pele, tengeri sün, friss füge – római étrend című bejegyzésem arról szólt, hogy a kutatók kiderítették, Herculaneumban a Vezúv kitörése idején, 79-ben pelét és tengeri sünt is fogyasztottak. Kértem recepteket, és Pötyitől Pécsről be is futottak az elsők. Íme:
Tengeri sün nyersen – tunkolva vagy kanalazva
A Herculaneum-i ásatásokról írt cikk után kértél recepteket a tengeri sün fogyasztásához, íme: leginkább nyersen lehet szokás enni, vagy kikanalazza az ember a belsejét, vagy puha kenyérrel kitunkolja. Ez utóbbi módról Görgey Gábornál is lehet olvasni egyik regényében, neki ez a kedvenc csemegéje az Adria mellett, nyaralás idején. (hasonló lehet az osztrigához)
Pele-ragu Zalából garummal Sült formában nincs róla tudomásom, és nem is valószínű. hogy sütve ették volna az Antikvitásban, mert úgy még kisebbre összesül, ami ehető rajta. Viszont, a férjem gyerekkori emlékei szerint Zalában finomságnak számított, a szőlőhegyen készítették a mókus-, és pelepörköltet!! Ezek az állatok nem ragadozók, sok diót, egyebet fogyasztottak, amitől a húsuk különlegesen ízletes lett. Ezek alapján elképzelhető, hogy a rómaiak is valamiféle ragut készítettek belőlük, amihez azt a bizonyos ízesítő szószt adhatták, amit halak belsőségéből gyártottak, most a neve nem jut eszembe, biztos már te is hallottál róla, penetráns szaga és íze lehetett. Ez csak intuíció, de mindenesetre a zalai párhuzam meglepő. Igaz?!
Garum Az említett szósz a garum, amit a rómaiak igen kedveltek, minden ételük kiegészítője volt. A fennmaradt leírások alapján az edény aljára szárított fűszernövényeket helyeztek, erre tették a halbelsőségeket, ezt pedig sóréteg takarta. Ezt rétegezték addig, amíg az edény meg nem telt. Ekkor három hétre napra állították, s naponta kevergették összekeverték.
Nemrégiben az egyik sztárszakács megpróbálta elkészíteni, de kiköpte. Vagy rosszul csinálta, vagy változnak az ízlések.
Várom továbbra is a fantáziadús pele-recepteket…
Utolsó kommentek