Régészek 1000 évvel ezelőtt működött hatalmas maja királyi konyhára bukkantak a Maja Kabah lelőhelyen a Yucatán-félszigeten.
A mintegy 40 méter hosszú és 14 méter széles konyha egy palotaegyütteshez kapcsolódott és 750-950 között főztek benne, körülbelül akkoriban, amikor a maja város fénykorát élte.
(Kabah első lakói már Kr. e. 300 körül betelepedtek, de virágkora a 8-10. századra tehető. 987-től, jóval azelőtt, hogy a spanyol hódítók a félszigetre érkeztek, befejeződtek a nagy építkezések és úgy tűnik, mintha a város elnéptelenedett volna. A város kihalásának pontos okát még nem ismerik.) A képen: maja előkelőség ellenőrzi, hogy a csokoládé elég meleg-e, maja vázakép
Ezt is olvasd el: Megtalálták a legrégebbi Tudor-kocsmát
De a 8-10. században még pezsgő élet folyt benne, és most már azt is tudjuk, hol főzték a királyi finomságokat. Lourdes Toscano, a Mexico's National Institute of Anthropology and History (INAH) régésze vezetésével a kutatók számos edényt és egyéb főzőalkalmatosságot találtak a lelőhelyen, valamint feltárták a tűzhelyeket és a kemencéket is.
Igen nagy mennyiségben főzhettek a palotának itt, mert rengeteg és az átlagosnál jóval nagyobb edények is napvilágra kerültek, ráadásul igen különböző alakúak is.
Valószínűleg különlegességek is készültek itt, azokhoz kellettek a szokatlan alakú edények – mondta el Toscano a német DPA hírügynökségnek.
A régésznőnek az is feltűnt, hogy nem kerültek elő állati csontok, ebből arra következtet, hogy a „mészárszék” másutt működött. A képen: a lelőhely (DPA)
Karosszékben: Bizonyára finom kukoricalepényeket sütöttek és csokoládékat főztek itt. Mind a kettőt, a kukoricát és a kakaóbabot, a csokoládét is a majáktól kaptuk. Íme egy igazi, történeti forró csokoládé-recept. (A képen: a maja kakaóbab-istennő, Ixcacao)
Maja királyi forró csokoládé
(véletlenül sem tejjel!)
56,5 gramm keserű, nem cukrozott kakaó
1 csésze nagyon forró víz
3 evőkanál méz
csipetnyi só
3 csésze forró víz
Keverd simára a csésze vízzel a kakaót, majd add hozzá a sót és a mézet! Habverővel keverd hozzá a 3 csésze forró vizet. Szórj a habos csokoládé tetejére csipet cayenne borst.Ez is érdekes:
Utolsó kommentek