Megtalálták London legrégebbi Tudor-kocsmáját posztom olyan nagy sikert aratott, hogy egyértelmű volt, meg kell ismerkednünk a Tudorok konyhájával is. A húsok és kenyerek után jöjjenek a zöldségek!
Zöldségek közül nagyjában azt mind ették, amit ma is, de ették például a jó henrik királyt (Chenopodium bonus-henricus), nálunk is termő, gyomnövényként ismert paraj libatopot, aminek az íze a borsóval enyhén fűszerezett spenótéhoz hasonlatos.
A zöldséget nem köretként fogyasztották, hanem főzeléknek főzték meg tejjel, tojássárgával és zsemlemorzsával, petrezselyemmel, gyömbérrel és sáfránnyal ízesítették.
A krumplit persze nem ismerték a korai Tudor-korban, hiszen azt 1585-ös expedíciójáról visszatérve hozta magával az újvilágból Sir Walter Raleigh és kezdte termeszteni Írországban.
Szívesen ettek virágot: ibolyát, kankalint, levendulát, körömvirágot, százszorszépet, pitypangot, amit salátának készítettek el sóskalevéllel.
Sokféle gyümölcsöt fogyasztottak, de mindet megfőzték vagy párolták, mert a 18. századig úgy vélték, hogy a nyers gyümölcs különféle betegségeket okozhat.
(Folyt. köv. A drága Hippokrasz és a jó ale)
Persze kell néhány recept is. Rapszodikusan adták meg a mennyiséget, és azt is át kellett számolnom a mi mértékegységünkre, szóval nem garantálok semmit…
Így készítsd el legjobban a lazacot!
Végy egy szép friss lazacot, mosd le ecetes vízzel, hagyd állni a lében egy kicsit, majd tedd egy nagyobbacska cseréplábasba, önts hozzá 6 kanál vizet és négy kanál ecetet, egy kis fehérbort, jó sok sót, egy marék édes gyógynövényt, egy kevés sóskát, néhány szegfűszeget, egy kevés fahéjt, fedjük le jó szorosan az edényt és állítsuk forró vizes lábasba, így főzzük 3 órán át! Ugyanígy készítsd a pontyot, az angolnát és a pisztrángot is!
Így készítsd a legjobb vaj vagy zsír nélküli palacsintáját!
Verj fel jól fél liter tejszínt 6 tojással, keverj hozzá 10 deka cukrot, egy kis szerecsendiót, virágokat, amíg a szokásos sűrűségű tésztát nem kapod, ekkor melegítsd fel a palacsintasütődet és töröld át tiszta ruhával, majd tölts bele vastagon vagy vékonyan a tésztádat, ahogy szereted. (Mitől nem ég le, a tisztaságtól?)
Karosszékben: Ha valaki igényli, tudom mellékelni a recepteket angolul, ha valaki elkészíti, legalább a képét küldje le nekünk – bár vannak kétségeim…
Utolsó kommentek