Megtalálták London legrégebbi Tudor-kocsmáját posztom olyan nagy sikert aratott, hogy egyértelmű volt, meg kell ismerkednünk a Tudorok konyhájával is. Furcsa dolgok derültek ki.
A Tudor-korban az angol nemesség híres volt bőséges táplálkozásáról, de még az alsóbb osztályok is többet ettek, mint Európa más tájain. Mindenekelőtt húsból és kenyérből állt az étrend, ami mai szemmel nézve kifejezetten egészségtelen volt, mivel zöldséget jobbára csak a szegények ettek. Annyira nem volt divat a gyümölcsfogyasztás, hogy számos előkelőség enyhén skorbutos volt. Ráadásul a húst bőséges sózással tartósították, ha meg nem volt eléggé friss, bőséges fűszerezéssel és mártásokkal leplezték a szagot és a furcsa ízt.
A gazdagok sokféle húst ettek, szarvast, vaddisznót, vadnyulat, fürjet, túzokot, lilét, kormoránt, borzot, sündisznót (roston sütve!), kócsagot, darut, erdei szalonkát, foglyot, hattyút, feketerigót stb.
A szegények is ettek húst, de persze nem olyan mennyiségben és nem olyan sokfélét: csirkét, nyulat és, ha volt pénzük megvenni, marhahúst. Sok halat is ettek, abból mindig volt bőségesen.
Kenyeret mindenki evett, igaz, nem olyat, mint manapság. A Manchet búzalisztből, kevés korpából és búzacsírából készült, nagyon finom krémsárga színű kenyér volt. Persze a gazdagok ették. A Gubancos vagy gazdakenyér durvább kiőrlésű lisztből készült, sötétebb színű és olcsóbb volt. A Fuvaros kenyér barna vagy fekete volt. Kép: perseverando/flickr.com
(folyt. köv.: Libatop kankalinnal)
Persze recepteket is kerestem. Általában rapszodikusan adták meg a mennyiséget, és azt is át kellett számolnom az általunk ismert mértékegységekre. Igyekeztem igazán, de nem garantálok semmit.
Így készítsd a legjobb marhahúsos pitét francia pudinggal!
Fűszerezd meg a húst borssal és szerecsendióval, majd hagyd állni 1 órát a serpenyőben, aztán fogj egy szelet juhcombot, vagdalt apró darabokra a faggyújával együtt néhány illatos fűszernövénnyel és egy ág csombormentával. Dolgozd össze az egészet a kezeddel, mint a pudingot, formázz labdacsokat belőle, és told őket jó mélyen a marhahúsba vágott mélyedésbe egy darabka édes vajjal, locsold meg egy kevés zöld dzsússzal (alaposan kicsavart citrommal vagy naranccsal), süsd, majd vágd fel, takard be zsályalevelekkel és süsd tovább! Citrom- vagy narancsdzsúszzal tálald!
Így készítsd a legjobb birkalábat!
Vágd le a csontról a húst, tedd serpenyőbe kevés erős húslevessel, egy darabka vajjal, kevés sóval, süsd meg egy kissé, majd tegyél bele kevés petrezselymet, mentát, kakukkfüvet, vagdald apró darabokra, szórd meg egy kevés borssal; süsd tovább, majd készíts tölteléket két vagy három tojássárgából, birkahúsból, szerecsendióból, citromléből, töltsd a birkalábba, süsd tovább, forgasd meg egyszer-kétszer, és tálald rögtön az asztalra!
Így készítsd a legjobb kolbászt!
Végy egy fiatal marhalábat, vágd apró darabokra a zsírjától megtisztított húst, tegyél hozzá 1 kilogramm apró darabokra vágott marhafaggyút, kétmaréknyi vörös orvosi zsályát, kis borst, sót, szerecsendiót, kis darab vöröshagymát; vágj mindent apró darabokra, keverj hozzá 2 vagy 3 tojássárgát, majd süsd meg!
Karosszékben: Ha valaki igényli, tudom mellékelni a recepteket angolul, ha valaki elkészíti, legalább a képét küldje le nekünk – bár vannak kétségei
Üzenet St Hieronymusnak: Látom szakértő vagy, köszönjük, jól jött, mindenesetre a kolbászos recept eredeti verzióját küldöm, biztos, ami biztos. Legalább képet kérünk róla!!!!! Hátha más is kedvet kap.
To make the best Sausages that ever was eat. Take a leg of young Pork, and cut of all the lean, and shred it very small, but leave none of the strings or skins amongst it, then take two pound of Beef Suet, and shred it small, then take two handfuls of red Sage, a little Pepper and Salt, and Nutmeg, and a small piece of an Onion, chop them altogether with the flesh and Suet; if it is small enough, put the yolk of two or three Eggs and mix altogether, and make it up in a Past if you will use it, roul out as many pieces as you please in the form of an ordinary Sausage, and so fry them, this Past will keep a fortnight upon occasion.Üzenet Csomborblognak: Köszönjük Blumenthalt, meg is lepett volna, ha a Tudorokat kihagyta volna.
Üzenet Géza bácsinak: Köszönjük mindannyian a segítséget. Akadt már vállalkozó, aki valamit elkészített?
Utolsó kommentek