Köszönöm a támogatást

A blog a Facebookon

Látogatók (2012.05.10-től)

Utolsó kommentek

Korábbi bejegyzések

Feedek

Címkék

afrika (2) agyaghadsereg (2) akkád (2) ale (2) alexandrosz (2) amerika (2) anglikán (2) angolszász (2) angolszászok (2) antecessor (2) antik (2) antropológia (4) apolló (3) aranysisak (2) arcrekonstrukció (3) armada (2) ásatás (2) asszíria (3) athén (2) atomháború (2) australopithecus (3) autizmus (2) aviatika (13) baál (2) babilon (2) babona (3) biblia (4) bizánc (2) bolzano (3) borgia (2) boszorkány (3) britannia (3) bronzkor (4) buddhizmus (2) bulgária (2) búvárrégészet (30) cár (3) carter (2) dánia (2) denisovai (2) desperate dan (2) dionüszosz (2) dornier (2) Down-szindróma (2) drake (3) drakula (3) dundee (3) dzsingisz kán (2) ecsegfalva (2) egyiptom (16) egyiptománia (2) ehnaton (5) első világháború (2) emberré válás (10) enigma (2) erectus (2) érmék (2) evangélium (4) evolúció (4) expedíció (2) expedíciók (3) fáraó (2) felfedezések (18) felfedezők (2) fémkereső (4) filmtörténet (5) firenze (2) fizika (3) flamand (2) floresiensis (3) földművelés (4) forradalom (2) fosztogatás (3) fotótörténet (8) francia forradalom (2) franco (2) franklin expedíció (2) genetika (3) germánok (4) gulag (3) gyeniszovai (3) hadrianus (2) hadtörténelem (3) hadtörténet (2) hajóroncs (4) hajóroncsok (5) hajózás (2) harald (2) harangedényes (2) háromkirályok (2) hasfelmetsző jack (2) heidelbergensis (3) hellénisztikus (2) hellenizmus (5) herculaneum (2) heródes (2) hidegháború (4) himmler (2) hippokrasz (2) hitler (16) hobbit (3) holokauszt (3) homo (12) Homo erectus (2) homo habilis (2) homo sapiens (3) hunyadi (2) húsvét (3) inka (4) irodalom (8) irodalomtörténet (13) jégember (2) jeruzsálem (5) jézus (3) jordánia (3) kalózok (4) kán (2) karácsony (3) katakombák (3) kelta (3) kelták (8) kémek (4) kenya (2) kereszténység (8) keresztesek (3) kína (5) kincsvadász (2) kódfejtés (6) kódok (3) kolumbusz (3) konyha (2) kormeghatározás (2) középkor (70) Közép Amerika (2) kriptográfia (2) kultúra (19) láp (3) leonardo (12) líbia (2) Lineáris A (2) londinium (2) maja (3) maják (4) makedónia (2) marx (2) második világháború (48) matematika (3) mediciek (2) meteorit (3) mezopotámia (4) michelangelo (3) mikulás (2) minósz (2) mitológia (2) mona lisa (2) mongólia (2) műkincs (44) műkincs-fosztogatás (2) műkincspiac (2) műkincsrablás (4) múmia (11) múmiák (9) művelődéstörténet (107) művészet (4) náci (4) nácik (9) nagy sándor (2) Nagy Sándor (2) napóleon (7) nápoly (4) napraforgók (2) neander-völgyi (8) Neander völgyi (2) nefertiti (4) neolitikum (7) neolitikus (5) néprajz (2) népvándorlás (3) nobel (2) nyelvészet (2) nyelvtörténet (5) ókor (98) olaszország (2) olimpia (2) olvadó tehén (2) őskor (31) őstörténet (3) ötzi (3) pamukkale (2) partraszállás (2) pazirik (3) pele (2) peru (2) pestis (4) pompeji (4) ppna (2) prága (2) RAF (2) régészet (4) rembrandt (3) reneszánsz (5) repéstörténet (3) repülés (4) repüléstörténet (9) restaurálás (2) római birodalom (33) római kor (46) roncskutatás (6) roncsok (5) salai (2) sapiens (3) seracini (2) sforza (2) Shakespeare (2) sírrablás (2) skócia (2) sporttörténet (2) Stonehenge (2) szakkara (2) szardínia (2) szarmata (2) szesztilalom (2) sziklarajzok (3) szíria (2) szkíta (2) szkíták (4) szonár (2) táblásjáték (2) talajradar (2) találmányok (2) tengeralattjárók (3) térképek (3) tetoválás (4) theo van gogh (2) titanic (3) tollense (2) torinói lepel (2) törökök (3) törökország (6) török kor (2) törvényszéki (3) tower (2) tőzegláp (2) trákok (3) trepanálás (2) tudomány (10) tudománytörténet (3) tudor (2) Tudorok (2) tudorok (4) tutankhamon (4) tűzhasználat (2) uffizi (3) újkor (3) újvilág (4) unesco (2) vallástörténet (2) vámpírok (2) van gogh (5) vatikán (2) velence (2) vezúv (2) VIII. Henrik (3) viking (2) vikingek (8) világháború (34) világháborúk (5) vincent van gogh (2) viselettörténet (4) wilkinson (3) york (2) zahi hawass (2) zenertörténet (4) zenetörténet (6) Címkefelhő

Bejegyzéseim naptáron

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

A drága hippokrasz és a jó ale – Tudorok konyhája 3.

2011.08.24. 08:39 :: Juhari Zsuzsanna

Megtalálták London legrégebbi Tudor-kocsmáját posztom olyan nagy sikert aratott, hogy egyértelmű volt, meg kell ismerkednünk a Tudorok konyhájával is. Most jöjjenek a kekszek, pudingok, és a finom ale...

 

A Tudor-korban mindent sokkal édesebben ettek, cukrozták a hús- és halmártásokat is, sőt a húst is, a szegények és a nemesek fogai éppen ezért hiányosak, és feketék voltak a szuvasodástól. Erzsébet királynénak élete vége felé kevés megmaradt foga is borzalmas volt. Ekkoriban vált kedveltté az az undorító szokás, hogy halottak fogait „fahídba” illesztve, használták fogsorpótlásként. Ezekkel persze enni nem lehetett, evés alkalmával tehát kivették szájukból.
Kedvelték a pudingokat, a kekszeket, süteményeket.
Tejet csak a szegények ittak. Vizet, ha csak tehette, senki nem ivott, és ezt jól is tette, olyan szennyezett volt. A leggazdagabbak hippokraszt, édes fűszeres bort ittak. A bor általában nagyon drága volt, hiszen messzi bortermő vidékről kellett behozni, de az udvarban szívesen itták. Itták az Aqua vitae-t (az élet vizét latinul), a pálinkát. Ale-nek hívtak minden gabonából vízzel erjesztett italt. Még az udvarban is több ale-t ittak, mint bort. A sör komlóból készült és nem volt túl népszerű, noha olcsóbb volt, mint az ale. Tea, kávé, csokoládé egyáltalán nem volt, csak kivételes alkalmakkor gyógyszerként használták a nagyon gazdagok. A mindenki számára elérhető forró italok a különféle levesek voltak. (Ma is nagyon kedveltek és finomak.)

A legjobb Oxfordshire keksz
Végy egy jó nagy csokor virágot, kissé szárítsd meg, tégy hozzá 75 deka cukrot, 30 gramm fahéjat, 15 gramm szerecsendiót, feleannyi szegfűszeget, egy teli kanál sót, keverd jól össze; tegyél hozzá 1,3 kilogramm (3 pound) vajat és jól dolgozd össze; tegyél hozzá sörélesztőt és tejszínt, 2 deci fehérbort, 2 deci rózsavizet, 16 tojást, 8 tojásfehérjét, keverd össze virággal, jól gyúrd össze, tartsd melegen, amíg a kemencéd felforrósodik, tegyél a tésztába bőven mazsolát, süsd 3 órán át, vedd ki, kend meg tojásfehérjével és rózsavízzel, szórd meg cukorral és tedd vissza a sütőbe, és hagyd ott kihűlni!
Így készítsd a legjobb egreskrémet!
Tedd az egrest ezüst- vagy cserépfazékba, önts rá forró vizet, és addig főzd, amíg eléggé megpuhul, majd keverj hozzá egy jó darab friss vajat, rózsavizet, cukrot, két vagy három tojássárgáját, keverd jól össze, hidegen tálald! (ez egyszerűnek tűnik, csak nincs ezüstfazekam)
Így készítsd el legjobban a Szegény lovagok pudingját!
Vágj fel 3 gramm kenyeret kerek szeletekre, mártsd be őket tejszínbe vagy friss vízbe, fektesd őket egy edénybe, keverj össze 3 tojást, szórd meg szerecsendióval, cukorral, keverj bele tejszínt, majd olvassz meg egy kis vajat egy edényben! A kenyérszeleteket mártsd be a mártásba, fektesd egymásra őket az edényben, a mártás maradékát öntsd rájuk és így süsd meg, rózsavízzel, cukorral és vajjal tálald! (Állítólag az eredeti angol puding ehetetlen, hát ezt a receptet olvasva?!)
Karosszékben: Ha valaki igényli, tudom mellékelni a recepteket angolul, ha valaki elkészíti, legalább a képét küldje le nekünk – bár vannak kétségeim...Üzenet Podruzsiknak és az érdeklődőknek: Az Oxfordshire keksz eredeti angol receptje: To make a very Good Great Oxford-shire Cake. Take a peck of flower by weight, and dry it a little, & a pound and a halfe of Sugar, one ounce of Cinamon, half an ounce of Nutmegs, a quarter of an ounce of Mace and Cloves, a good spoonfull of Salt, beat your Salt and Spice very fine, and searce it, and mix it with your flower and Sugar; then take three pound of butter and work it in the flower, it will take three hours working; then take a quart of Ale-yeast, two quarts of Cream, half a pint of Sack, six grains of Amber-greece dissolved in it, halfe a pint of Rosewater, sixteen Eggs, eight of the Whites, mix these with the flower, and knead them well together, then let it lie warm by your fire till your Oven be hot, which must be little hotter then for manchet; when you make it ready for your Oven, put to your Cake six pound of Currans, two pound of Raisins, of the Sun stoned and minced, so make up your Cake, and set it in your oven stopped close; it wil take three houres a baking; when baked, take it out and frost it over with the white of an Egge and Rosewater, well beat together, and strew fine Sugar upon it, and then set it again into the Oven, that it may Ice.

Kérünk képeket!

9 komment

Címkék: ale hippokrasz oxfordshire keksz

A bejegyzés trackback címe:

https://juharizsuzsanna.blog.hu/api/trackback/id/tr903162811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avissi 2011.10.23. 11:25:32

Mindhárom recept elég ígéretes. Kérdés: vajon az oxfordshire-kekszben nem volt liszt? Elvileg a vajnál másfélszer-kétszer annyi kellene hozzá. A "szegény lovagok" (a 19. századi osztrák konyhában Arme Ritter néven édes bundáskenyér-féle) receptjében a kenyeret találom kevésnek - csakugyan 3 gramm lenne? Egyszóval, érdekelne az eredeti szöveg is!
(Most visszafelé olvasom a blogot, csak nemrég találtam r, nagyon élvezem!)

Juhari Zsuzsanna 2011.10.23. 11:33:00

@Podruzsik: estefelé felteszem az eredeti recepteket, de légy szíves oszd meg velünk, ha rájössz a trükkökre

avissi 2011.10.23. 11:33:16

Nem flour az a virág?...

avissi 2011.10.23. 11:36:03

@Juhari Zsuzsanna: Kedves Zsuzsanna, már inkább csak elméletben főzök, fényképezni meg egyáltalán nem tudok, de szívesen elemezgetem a leírásokat, esetleg kicsinyített mennyiségben meg is próbálkozhatok vele. Talán segít valaki fotózni...
Addig is üdvözöl: Zsuzsanna

Juhari Zsuzsanna 2011.10.23. 11:40:25

íme az oxfordshire keksz: az elméleti segítséget is értékeljük, szóban is nagyon jó lesz:
To make the best Oxfordshire Cake
To make a very Good Great Oxford-shire Cake. Take a peck of flower by weight, and dry it a little, & a pound and a halfe of Sugar, one ounce of Cinamon, half an ounce of Nutmegs, a quarter of an ounce of Mace and Cloves, a good spoonfull of Salt, beat your Salt and Spice very fine, and searce it, and mix it with your flower and Sugar; then take three pound of butter and work it in the flower, it will take three hours working; then take a quart of Ale-yeast, two quarts of Cream, half a pint of Sack, six grains of Amber-greece dissolved in it, halfe a pint of Rosewater, sixteen Eggs, eight of the Whites, mix these with the flower, and knead them well together, then let it lie warm by your fire till your Oven be hot, which must be little hotter then for manchet; when you make it ready for your Oven, put to your Cake six pound of Currans, two pound of Raisins, of the Sun stoned and minced, so make up your Cake, and set it in your oven stopped close; it wil take three houres a baking; when baked, take it out and frost it over with the white of an Egge and Rosewater, well beat together, and strew fine Sugar upon it, and then set it again into the Oven, that it may Ice.

avissi 2011.10.23. 11:50:28

@Juhari Zsuzsanna: Köszi! Közben találtam egy linket:
www.the-tudors.org.uk/tudor-food-recipes.htm
A palacsintát már meg is néztem.
Én régen tanultam egy keveset angolul, de szótárral elboldogulok, legalábbis a receptekkel...

happy shopper 2013.01.31. 12:07:49

Kedves Zsuzsa!

A a peck of flower megfejtése:

14 font liszt. (6.35 kg)

www.thereformation.info/cuswms.htm

Kopola 2013.02.01. 10:48:23

Ez az Oxfordshire Cake recept alighanem esküvői vagy egyéb nagy összejövetelre íródott, mert nem átlagos háztartási mennyiségekkel dolgozik. Elkészítve körülbelül 18o darab sül ki belőle.
Annak aki valamilyen okból mégis ezt és így szeretné használni érdemes figyelembe venni, hogy a korabeli alapanyagok nem egészen egyeztek a maiakkal, a répacukrot egyáltalán nem ismerték, helyette vagy a ( méregdrága, státusz szimbólumnak is beillő) nádcukorral ízesítettek, vagy mézzel és a liszt is más volt.

borzimorzi 2014.07.03. 14:05:06

Minden tiszteletem a kísérletező embereké, de az efféle ősrecepteket újraéleszteni: mission impossible. Kezdődik avval, hogy az SI mértékegységeket hírből sem ismerték akkoriban. Folytatódik azzal, hogy az alapanyagok minősége más volt. Nem mindig rosszabb, bár kétségtelen, hogy a vaj akkoriban nagyon gyorsan romlott, a margarint nem is ismerték. A tej tekintetében a jó Pasteur doktor találmányát is, meg a homogénezést is el lehet felejteni. Egy tekintetben egészségesebbek lehettek az akkori alapanyagok, pontosabban egy alapanyag: a liszt. Az akkori malomipar fejletlensége miatt a gabonaszem részeinek mai minőségben történő elkülönítéséről szó sem lehetett. A legtöbb liszt közelebb állt a teljes kiőrlésűhöz, mint a mai simaliszthez. Persze, nyilván törekedtek mai tudásunk szerint már egészségtelen fehér kenyeret sütni, mert az az "úri", de nem voltak elég jó malomipari technológiáik. SŐt, konkrétan kosz volt a malmokban, meg egér és a tető alatt fészkelő madarak. Tehát a lisztjeik zöme szennyezett volt pl. egérpiszokkal, madárürülékkel és más effélékkel. A zsizsikről nem is beszélve...

Persze, ettől még éljenek a kísérletezők! Csak azt ne képzeljék, hogy egy finomra sikeredett gyártmányukhoz hasonlót ettek a Tudor-korban. Pusztán a mai alapanyagok összehasonlíthatatlanul tisztább és jobb minőségű volta kizárja annak a lehetőségét, hogy olyan rosszat süssünk, mint amit anno azok ez emberek ettek nap mint nap...

Üdv:
b