Megtalálták London legrégebbi Tudor-kocsmáját posztom olyan nagy sikert aratott, hogy egyértelmű volt, meg kell ismerkednünk a Tudorok konyhájával is. Most jöjjenek a kekszek, pudingok, és a finom ale...
A Tudor-korban mindent sokkal édesebben ettek, cukrozták a hús- és halmártásokat is, sőt a húst is, a szegények és a nemesek fogai éppen ezért hiányosak, és feketék voltak a szuvasodástól. Erzsébet királynénak élete vége felé kevés megmaradt foga is borzalmas volt. Ekkoriban vált kedveltté az az undorító szokás, hogy halottak fogait „fahídba” illesztve, használták fogsorpótlásként. Ezekkel persze enni nem lehetett, evés alkalmával tehát kivették szájukból.
Kedvelték a pudingokat, a kekszeket, süteményeket.
Tejet csak a szegények ittak. Vizet, ha csak tehette, senki nem ivott, és ezt jól is tette, olyan szennyezett volt. A leggazdagabbak hippokraszt, édes fűszeres bort ittak. A bor általában nagyon drága volt, hiszen messzi bortermő vidékről kellett behozni, de az udvarban szívesen itták. Itták az Aqua vitae-t (az élet vizét latinul), a pálinkát. Ale-nek hívtak minden gabonából vízzel erjesztett italt. Még az udvarban is több ale-t ittak, mint bort. A sör komlóból készült és nem volt túl népszerű, noha olcsóbb volt, mint az ale. Tea, kávé, csokoládé egyáltalán nem volt, csak kivételes alkalmakkor gyógyszerként használták a nagyon gazdagok. A mindenki számára elérhető forró italok a különféle levesek voltak. (Ma is nagyon kedveltek és finomak.)
A legjobb Oxfordshire keksz
Végy egy jó nagy csokor virágot, kissé szárítsd meg, tégy hozzá 75 deka cukrot, 30 gramm fahéjat, 15 gramm szerecsendiót, feleannyi szegfűszeget, egy teli kanál sót, keverd jól össze; tegyél hozzá 1,3 kilogramm (3 pound) vajat és jól dolgozd össze; tegyél hozzá sörélesztőt és tejszínt, 2 deci fehérbort, 2 deci rózsavizet, 16 tojást, 8 tojásfehérjét, keverd össze virággal, jól gyúrd össze, tartsd melegen, amíg a kemencéd felforrósodik, tegyél a tésztába bőven mazsolát, süsd 3 órán át, vedd ki, kend meg tojásfehérjével és rózsavízzel, szórd meg cukorral és tedd vissza a sütőbe, és hagyd ott kihűlni!
Így készítsd a legjobb egreskrémet!
Tedd az egrest ezüst- vagy cserépfazékba, önts rá forró vizet, és addig főzd, amíg eléggé megpuhul, majd keverj hozzá egy jó darab friss vajat, rózsavizet, cukrot, két vagy három tojássárgáját, keverd jól össze, hidegen tálald! (ez egyszerűnek tűnik, csak nincs ezüstfazekam)
Így készítsd el legjobban a Szegény lovagok pudingját!
Vágj fel 3 gramm kenyeret kerek szeletekre, mártsd be őket tejszínbe vagy friss vízbe, fektesd őket egy edénybe, keverj össze 3 tojást, szórd meg szerecsendióval, cukorral, keverj bele tejszínt, majd olvassz meg egy kis vajat egy edényben! A kenyérszeleteket mártsd be a mártásba, fektesd egymásra őket az edényben, a mártás maradékát öntsd rájuk és így süsd meg, rózsavízzel, cukorral és vajjal tálald! (Állítólag az eredeti angol puding ehetetlen, hát ezt a receptet olvasva?!)
Karosszékben: Ha valaki igényli, tudom mellékelni a recepteket angolul, ha valaki elkészíti, legalább a képét küldje le nekünk – bár vannak kétségeim...
Üzenet Podruzsiknak és az érdeklődőknek:
Az Oxfordshire keksz eredeti angol receptje: To make a very Good Great Oxford-shire Cake. Take a peck of flower by weight, and dry it a little, & a pound and a halfe of Sugar, one ounce of Cinamon, half an ounce of Nutmegs, a quarter of an ounce of Mace and Cloves, a good spoonfull of Salt, beat your Salt and Spice very fine, and searce it, and mix it with your flower and Sugar; then take three pound of butter and work it in the flower, it will take three hours working; then take a quart of Ale-yeast, two quarts of Cream, half a pint of Sack, six grains of Amber-greece dissolved in it, halfe a pint of Rosewater, sixteen Eggs, eight of the Whites, mix these with the flower, and knead them well together, then let it lie warm by your fire till your Oven be hot, which must be little hotter then for manchet; when you make it ready for your Oven, put to your Cake six pound of Currans, two pound of Raisins, of the Sun stoned and minced, so make up your Cake, and set it in your oven stopped close; it wil take three houres a baking; when baked, take it out and frost it over with the white of an Egge and Rosewater, well beat together, and strew fine Sugar upon it, and then set it again into the Oven, that it may Ice.
Kérünk képeket!
Utolsó kommentek