Köszönöm a támogatást

A blog a Facebookon

Látogatók (2012.05.10-től)

Utolsó kommentek

Korábbi bejegyzések

Feedek

Címkék

afrika (2) agyaghadsereg (2) akkád (2) ale (2) alexandrosz (2) amerika (2) anglikán (2) angolszász (2) angolszászok (2) antecessor (2) antik (2) antropológia (4) apolló (3) aranysisak (2) arcrekonstrukció (3) armada (2) ásatás (2) asszíria (3) athén (2) atomháború (2) australopithecus (3) autizmus (2) aviatika (13) baál (2) babilon (2) babona (3) biblia (4) bizánc (2) bolzano (3) borgia (2) boszorkány (3) britannia (3) bronzkor (4) buddhizmus (2) bulgária (2) búvárrégészet (30) cár (3) carter (2) dánia (2) denisovai (2) desperate dan (2) dionüszosz (2) dornier (2) Down-szindróma (2) drake (3) drakula (3) dundee (3) dzsingisz kán (2) ecsegfalva (2) egyiptom (16) egyiptománia (2) ehnaton (5) első világháború (2) emberré válás (10) enigma (2) erectus (2) érmék (2) evangélium (4) evolúció (4) expedíció (2) expedíciók (3) fáraó (2) felfedezések (18) felfedezők (2) fémkereső (4) filmtörténet (5) firenze (2) fizika (3) flamand (2) floresiensis (3) földművelés (4) forradalom (2) fosztogatás (3) fotótörténet (8) francia forradalom (2) franco (2) franklin expedíció (2) genetika (3) germánok (4) gulag (3) gyeniszovai (3) hadrianus (2) hadtörténelem (3) hadtörténet (2) hajóroncs (4) hajóroncsok (5) hajózás (2) harald (2) harangedényes (2) háromkirályok (2) hasfelmetsző jack (2) heidelbergensis (3) hellénisztikus (2) hellenizmus (5) herculaneum (2) heródes (2) hidegháború (4) himmler (2) hippokrasz (2) hitler (16) hobbit (3) holokauszt (3) homo (12) Homo erectus (2) homo habilis (2) homo sapiens (3) hunyadi (2) húsvét (3) inka (4) irodalom (8) irodalomtörténet (13) jégember (2) jeruzsálem (5) jézus (3) jordánia (3) kalózok (4) kán (2) karácsony (3) katakombák (3) kelta (3) kelták (8) kémek (4) kenya (2) kereszténység (8) keresztesek (3) kína (5) kincsvadász (2) kódfejtés (6) kódok (3) kolumbusz (3) konyha (2) kormeghatározás (2) középkor (70) Közép Amerika (2) kriptográfia (2) kultúra (19) láp (3) leonardo (12) líbia (2) Lineáris A (2) londinium (2) maja (3) maják (4) makedónia (2) marx (2) második világháború (48) matematika (3) mediciek (2) meteorit (3) mezopotámia (4) michelangelo (3) mikulás (2) minósz (2) mitológia (2) mona lisa (2) mongólia (2) műkincs (44) műkincs-fosztogatás (2) műkincspiac (2) műkincsrablás (4) múmia (11) múmiák (9) művelődéstörténet (107) művészet (4) náci (4) nácik (9) nagy sándor (2) Nagy Sándor (2) napóleon (7) nápoly (4) napraforgók (2) neander-völgyi (8) Neander völgyi (2) nefertiti (4) neolitikum (7) neolitikus (5) néprajz (2) népvándorlás (3) nobel (2) nyelvészet (2) nyelvtörténet (5) ókor (98) olaszország (2) olimpia (2) olvadó tehén (2) őskor (31) őstörténet (3) ötzi (3) pamukkale (2) partraszállás (2) pazirik (3) pele (2) peru (2) pestis (4) pompeji (4) ppna (2) prága (2) RAF (2) régészet (4) rembrandt (3) reneszánsz (5) repéstörténet (3) repülés (4) repüléstörténet (9) restaurálás (2) római birodalom (33) római kor (46) roncskutatás (6) roncsok (5) salai (2) sapiens (3) seracini (2) sforza (2) Shakespeare (2) sírrablás (2) skócia (2) sporttörténet (2) Stonehenge (2) szakkara (2) szardínia (2) szarmata (2) szesztilalom (2) sziklarajzok (3) szíria (2) szkíta (2) szkíták (4) szonár (2) táblásjáték (2) talajradar (2) találmányok (2) tengeralattjárók (3) térképek (3) tetoválás (4) theo van gogh (2) titanic (3) tollense (2) torinói lepel (2) törökök (3) törökország (6) török kor (2) törvényszéki (3) tower (2) tőzegláp (2) trákok (3) trepanálás (2) tudomány (10) tudománytörténet (3) tudor (2) Tudorok (2) tudorok (4) tutankhamon (4) tűzhasználat (2) uffizi (3) újkor (3) újvilág (4) unesco (2) vallástörténet (2) vámpírok (2) van gogh (5) vatikán (2) velence (2) vezúv (2) VIII. Henrik (3) viking (2) vikingek (8) világháború (34) világháborúk (5) vincent van gogh (2) viselettörténet (4) wilkinson (3) york (2) zahi hawass (2) zenertörténet (4) zenetörténet (6) Címkefelhő

Bejegyzéseim naptáron

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Libatop kankalinnal – Tudorok konyhája 2.

2011.08.22. 08:13 :: Juhari Zsuzsanna

Megtalálták London legrégebbi Tudor-kocsmáját posztom olyan nagy sikert aratott, hogy egyértelmű volt, meg kell ismerkednünk a Tudorok konyhájával is. A húsok és kenyerek után jöjjenek a zöldségek!

 

Zöldségek közül nagyjában azt mind ették, amit ma is, de ették például a jó henrik királyt (Chenopodium bonus-henricus), nálunk is termő, gyomnövényként ismert paraj libatopot, aminek az íze a borsóval enyhén fűszerezett spenótéhoz hasonlatos.
A zöldséget nem köretként fogyasztották, hanem főzeléknek főzték meg tejjel, tojássárgával és zsemlemorzsával, petrezselyemmel, gyömbérrel és sáfránnyal ízesítették.
A krumplit persze nem ismerték a korai Tudor-korban, hiszen azt 1585-ös expedíciójáról visszatérve hozta magával az újvilágból Sir Walter Raleigh és kezdte termeszteni Írországban.
Szívesen ettek virágot: ibolyát, kankalint, levendulát, körömvirágot, százszorszépet, pitypangot, amit salátának készítettek el sóskalevéllel.
Sokféle gyümölcsöt fogyasztottak, de mindet megfőzték vagy párolták, mert a 18. századig úgy vélték, hogy a nyers gyümölcs különféle betegségeket okozhat.
(Folyt. köv. A drága Hippokrasz és a jó ale)
Persze kell néhány recept is. Rapszodikusan adták meg a mennyiséget, és azt is át kellett számolnom a mi mértékegységünkre, szóval nem garantálok semmit…
 

Így készítsd el legjobban a lazacot!
Végy egy szép friss lazacot, mosd le ecetes vízzel, hagyd állni a lében egy kicsit, majd tedd egy nagyobbacska cseréplábasba, önts hozzá 6 kanál vizet és négy kanál ecetet, egy kis fehérbort, jó sok sót, egy marék édes gyógynövényt, egy kevés sóskát, néhány szegfűszeget, egy kevés fahéjt, fedjük le jó szorosan az edényt és állítsuk forró vizes lábasba, így főzzük 3 órán át! Ugyanígy készítsd a pontyot, az angolnát és a pisztrángot is!
Így készítsd a legjobb vaj vagy zsír nélküli palacsintáját!
Verj fel jól fél liter tejszínt 6 tojással, keverj hozzá 10 deka cukrot, egy kis szerecsendiót, virágokat, amíg a szokásos sűrűségű tésztát nem kapod, ekkor melegítsd fel a palacsintasütődet és töröld át tiszta ruhával, majd tölts bele vastagon vagy vékonyan a tésztádat, ahogy szereted. (Mitől nem ég le, a tisztaságtól?)
Karosszékben: Ha valaki igényli, tudom mellékelni a recepteket angolul, ha valaki elkészíti, legalább a képét küldje le nekünk – bár vannak kétségeim…

4 komment

Címkék: ale körömvirág hippokrasz

A bejegyzés trackback címe:

https://juharizsuzsanna.blog.hu/api/trackback/id/tr903162773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iovianus 2012.02.03. 08:40:41

hahó!
Most találtam rá a blogra, nagyon jó!
szeretném igényelni a recepteket angolul, ha lehet :)

Juhari Zsuzsanna 2012.02.03. 09:23:08

@iovianus: küldöm, csak egy kis türelmet kérek

Juhari Zsuzsanna 2012.02.03. 12:45:15

@iovianus: ezen az oldalon éred el angolul a recepteket és még többet is. Kérünk véleményeket és ha elkészíted, képet!!!! www.the-tudors.org.uk/tudor-food-recipes.htm

Dill 2012.02.26. 10:58:03

Kedvet kaptam a játékhoz és az imént sütöttem két fajta palacsintát Tudor módra.
Alapanyagként a megadott tejszínt, tojás, cukrot használtam, hozzá jött még mézes süteményhez való fűszerkeverék. Mindig van itthon szárított kalendula szirmom és levendulám teának így a tejszínes cukros tojást két felé osztottam, virágként az egyikbe levendula a másikba kalendula szirom került. Sütéshez vas-serpenyőt használtam.
A felvert tojásos tejszín önmagában lassú tűzön valószínű úgy süthető mint egy omlett - azonban annyi répacukor hozzáadásával amennyi megédesíti a masszát a leglassúbb tűzön is leég. A hibaforrás a cukor lehet, mert a Tudor időkben még nem volt répacukor. A virág hozzáadásával kapcsolatos tapasztalatom az, hogy csak annyit szabad virágból vagy sziromból bármihez hozzáadni, mint amennyit egy erősebb fűszerből használnánk (valszeg a Tudor konyha is így tett) máskülönben az étel majdhogynem élvezhetetlen. A legtöbb virág nagyobb mennyiségben sütve főzve elveszti különös aromáját és keserűsége kezd dominálni. Aki evett már levendulás csokoládét, az tudja, hogy ennek az illatos növénynek a minimális használata milyen különösen jó ízt képest kölcsönözni az édességeknek – én azonban túladagoltam. Gyerekkoromban apám akácvirágot és bodzavirágot süttetett anyámmal a palacsintába, azok is csak akkor voltak finomak, ha nem volt bennük túl sok virág.

Ha ismét Tudor palacsintát sütnék, mellőzném a répacukrot és másfajta édesítéssel ( méz vagy pálmacukor) próbálkoznék, kevesebb virágot használnék sőt kalendula helyett valószínű inkább rózsaszirmot és stílustalanul mégiscsak tennék bele egy kis lisztet vagy valami keményítős anyagot.
Képet nem készítettem, mert valójában csak kerek fekete valamiket ábrázolt volna aminek nem sok értelme hiszen mindenki látott már elégett palacsintákat.