Köszönöm a támogatást

A blog a Facebookon

Látogatók (2012.05.10-től)

Utolsó kommentek

Korábbi bejegyzések

Feedek

Címkék

afrika (2) agyaghadsereg (2) akkád (2) ale (2) alexandrosz (2) amerika (2) anglikán (2) angolszász (2) angolszászok (2) antecessor (2) antik (2) antropológia (4) apolló (3) aranysisak (2) arcrekonstrukció (3) armada (2) ásatás (2) asszíria (3) athén (2) atomháború (2) australopithecus (3) autizmus (2) aviatika (13) baál (2) babilon (2) babona (3) biblia (4) bizánc (2) bolzano (3) borgia (2) boszorkány (3) britannia (3) bronzkor (4) buddhizmus (2) bulgária (2) búvárrégészet (30) cár (3) carter (2) dánia (2) denisovai (2) desperate dan (2) dionüszosz (2) dornier (2) Down-szindróma (2) drake (3) drakula (3) dundee (3) dzsingisz kán (2) ecsegfalva (2) egyiptom (16) egyiptománia (2) ehnaton (5) első világháború (2) emberré válás (10) enigma (2) erectus (2) érmék (2) evangélium (4) evolúció (4) expedíció (2) expedíciók (3) fáraó (2) felfedezések (18) felfedezők (2) fémkereső (4) filmtörténet (5) firenze (2) fizika (3) flamand (2) floresiensis (3) földművelés (4) forradalom (2) fosztogatás (3) fotótörténet (8) francia forradalom (2) franco (2) franklin expedíció (2) genetika (3) germánok (4) gulag (3) gyeniszovai (3) hadrianus (2) hadtörténelem (3) hadtörténet (2) hajóroncs (4) hajóroncsok (5) hajózás (2) harald (2) harangedényes (2) háromkirályok (2) hasfelmetsző jack (2) heidelbergensis (3) hellénisztikus (2) hellenizmus (5) herculaneum (2) heródes (2) hidegháború (4) himmler (2) hippokrasz (2) hitler (16) hobbit (3) holokauszt (3) homo (12) Homo erectus (2) homo habilis (2) homo sapiens (3) hunyadi (2) húsvét (3) inka (4) irodalom (8) irodalomtörténet (13) jégember (2) jeruzsálem (5) jézus (3) jordánia (3) kalózok (4) kán (2) karácsony (3) katakombák (3) kelta (3) kelták (8) kémek (4) kenya (2) kereszténység (8) keresztesek (3) kína (5) kincsvadász (2) kódfejtés (6) kódok (3) kolumbusz (3) konyha (2) kormeghatározás (2) középkor (70) Közép Amerika (2) kriptográfia (2) kultúra (19) láp (3) leonardo (12) líbia (2) Lineáris A (2) londinium (2) maja (3) maják (4) makedónia (2) marx (2) második világháború (48) matematika (3) mediciek (2) meteorit (3) mezopotámia (4) michelangelo (3) mikulás (2) minósz (2) mitológia (2) mona lisa (2) mongólia (2) műkincs (44) műkincs-fosztogatás (2) műkincspiac (2) műkincsrablás (4) múmia (11) múmiák (9) művelődéstörténet (107) művészet (4) náci (4) nácik (9) nagy sándor (2) Nagy Sándor (2) napóleon (7) nápoly (4) napraforgók (2) neander-völgyi (8) Neander völgyi (2) nefertiti (4) neolitikum (7) neolitikus (5) néprajz (2) népvándorlás (3) nobel (2) nyelvészet (2) nyelvtörténet (5) ókor (98) olaszország (2) olimpia (2) olvadó tehén (2) őskor (31) őstörténet (3) ötzi (3) pamukkale (2) partraszállás (2) pazirik (3) pele (2) peru (2) pestis (4) pompeji (4) ppna (2) prága (2) RAF (2) régészet (4) rembrandt (3) reneszánsz (5) repéstörténet (3) repülés (4) repüléstörténet (9) restaurálás (2) római birodalom (33) római kor (46) roncskutatás (6) roncsok (5) salai (2) sapiens (3) seracini (2) sforza (2) Shakespeare (2) sírrablás (2) skócia (2) sporttörténet (2) Stonehenge (2) szakkara (2) szardínia (2) szarmata (2) szesztilalom (2) sziklarajzok (3) szíria (2) szkíta (2) szkíták (4) szonár (2) táblásjáték (2) talajradar (2) találmányok (2) tengeralattjárók (3) térképek (3) tetoválás (4) theo van gogh (2) titanic (3) tollense (2) torinói lepel (2) törökök (3) törökország (6) török kor (2) törvényszéki (3) tower (2) tőzegláp (2) trákok (3) trepanálás (2) tudomány (10) tudománytörténet (3) tudor (2) Tudorok (2) tudorok (4) tutankhamon (4) tűzhasználat (2) uffizi (3) újkor (3) újvilág (4) unesco (2) vallástörténet (2) vámpírok (2) van gogh (5) vatikán (2) velence (2) vezúv (2) VIII. Henrik (3) viking (2) vikingek (8) világháború (34) világháborúk (5) vincent van gogh (2) viselettörténet (4) wilkinson (3) york (2) zahi hawass (2) zenertörténet (4) zenetörténet (6) Címkefelhő

Bejegyzéseim naptáron

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Gubancos kenyér sült sünnel – Tudorok konyhája 1.

2011.08.19. 07:46 :: Juhari Zsuzsanna

Megtalálták London legrégebbi Tudor-kocsmáját posztom olyan nagy sikert aratott, hogy egyértelmű volt, meg kell ismerkednünk a Tudorok konyhájával is. Furcsa dolgok derültek ki.

 

A Tudor-korban az angol nemesség híres volt bőséges táplálkozásáról, de még az alsóbb osztályok is többet ettek, mint Európa más tájain. Mindenekelőtt húsból és kenyérből állt az étrend, ami mai szemmel nézve kifejezetten egészségtelen volt, mivel zöldséget jobbára csak a szegények ettek. Annyira nem volt divat a gyümölcsfogyasztás, hogy számos előkelőség enyhén skorbutos volt. Ráadásul a húst bőséges sózással tartósították, ha meg nem volt eléggé friss, bőséges fűszerezéssel és mártásokkal leplezték a szagot és a furcsa ízt.
A gazdagok sokféle húst ettek, szarvast, vaddisznót, vadnyulat, fürjet, túzokot, lilét, kormoránt, borzot, sündisznót (roston sütve!), kócsagot, darut, erdei szalonkát, foglyot, hattyút, feketerigót stb.
A szegények is ettek húst, de persze nem olyan mennyiségben és nem olyan sokfélét: csirkét, nyulat és, ha volt pénzük megvenni, marhahúst. Sok halat is ettek, abból mindig volt bőségesen.
Kenyeret mindenki evett, igaz, nem olyat, mint manapság. A Manchet búzalisztből, kevés korpából és búzacsírából készült, nagyon finom krémsárga színű kenyér volt. Persze a gazdagok ették. A Gubancos vagy gazdakenyér durvább kiőrlésű lisztből készült, sötétebb színű és olcsóbb volt. A Fuvaros kenyér barna vagy fekete volt. Kép: perseverando/flickr.com

(folyt. köv.: Libatop kankalinnal)
Persze recepteket is kerestem. Általában rapszodikusan adták meg a mennyiséget, és azt is át kellett számolnom az általunk ismert mértékegységekre. Igyekeztem igazán, de nem garantálok semmit.

 

Így készítsd a legjobb marhahúsos pitét francia pudinggal!
Fűszerezd meg a húst borssal és szerecsendióval, majd hagyd állni 1 órát a serpenyőben, aztán fogj egy szelet juhcombot, vagdalt apró darabokra a faggyújával együtt néhány illatos fűszernövénnyel és egy ág csombormentával. Dolgozd össze az egészet a kezeddel, mint a pudingot, formázz labdacsokat belőle, és told őket jó mélyen a marhahúsba vágott mélyedésbe egy darabka édes vajjal, locsold meg egy kevés zöld dzsússzal (alaposan kicsavart citrommal vagy naranccsal), süsd, majd vágd fel, takard be zsályalevelekkel és süsd tovább! Citrom- vagy narancsdzsúszzal tálald!
Így készítsd a legjobb birkalábat!
Vágd le a csontról a húst, tedd serpenyőbe kevés erős húslevessel, egy darabka vajjal, kevés sóval, süsd meg egy kissé, majd tegyél bele kevés petrezselymet, mentát, kakukkfüvet, vagdald apró darabokra, szórd meg egy kevés borssal; süsd tovább, majd készíts tölteléket két vagy három tojássárgából, birkahúsból, szerecsendióból, citromléből, töltsd a birkalábba, süsd tovább, forgasd meg egyszer-kétszer, és tálald rögtön az asztalra!
Így készítsd a legjobb kolbászt!
Végy egy fiatal marhalábat, vágd apró darabokra a zsírjától megtisztított húst, tegyél hozzá 1 kilogramm apró darabokra vágott marhafaggyút, kétmaréknyi vörös orvosi zsályát, kis borst, sót, szerecsendiót, kis darab vöröshagymát; vágj mindent apró darabokra, keverj hozzá 2 vagy 3 tojássárgát, majd süsd meg!
Karosszékben: Ha valaki igényli, tudom mellékelni a recepteket angolul, ha valaki elkészíti, legalább a képét küldje le nekünk – bár vannak kétségeiÜzenet St Hieronymusnak: Látom szakértő vagy, köszönjük, jól jött, mindenesetre a kolbászos recept eredeti verzióját küldöm, biztos, ami biztos. Legalább képet kérünk róla!!!!! Hátha más is kedvet kap.
To make the best Sausages that ever was eat. Take a leg of young Pork, and cut of all the lean, and shred it very small, but leave none of the strings or skins amongst it, then take two pound of Beef Suet, and shred it small, then take two handfuls of red Sage, a little Pepper and Salt, and Nutmeg, and a small piece of an Onion, chop them altogether with the flesh and Suet; if it is small enough, put the yolk of two or three Eggs and mix altogether, and make it up in a Past if you will use it, roul out as many pieces as you please in the form of an ordinary Sausage, and so fry them, this Past will keep a fortnight upon occasion.
Üzenet Csomborblognak: Köszönjük Blumenthalt, meg is lepett volna, ha a Tudorokat kihagyta volna.
Üzenet Géza bácsinak: Köszönjük mindannyian a segítséget. Akadt már vállalkozó, aki valamit elkészített?

7 komment

Címkék: puding kankalin birkaláb

A bejegyzés trackback címe:

https://juharizsuzsanna.blog.hu/api/trackback/id/tr853162703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

St Hieronymus 2011.08.19. 17:04:00

Az angolok a legtobb esetben mas szot hasznalnak a husra amit megesznek, mint magara az allatra. Megpedig francia eredetut, amit a normanoknak koszonhetnek: beef (boeuf) = cow, pork (porc) = pig, mutton (mouton) = sheep.
Na de a csirkehusnak azonban nem jar ki ez a megtiszteltetes. Nem is a tehetosebbek ettek..

Azt a zsalyas kolbaszt viszont tenyleg ki kene probalni!

csomborblog · http://csombor.blog.hu 2011.08.19. 17:11:19

Heston Blumenthal Tudor-lakomája - a második kedvenc részem:))
www.youtube.com/watch?v=gAC71TWN080

Géza_bácsi · http://gezabacsi.postr.hu/ 2011.09.10. 11:49:33

"Take a leg of young Pork" - hát én ezt inkább malac-, esetleg disznólábnak fordítanám. Esetleg sonkának... Talán azt sem árt kihangsúlyozni, hogy a recept szerint csak a sovány húst kell róla használni, inak és bőr nélkül. (Ezt a mai húsipar rég elfelejtette...)

Géza_bácsi · http://gezabacsi.postr.hu/ 2011.09.10. 12:56:19

A "legjobb kolbász"-recept közeli rokona a szerb-román kolbászka avagy "miccs" (románul "mici" vagy "mititei", szó szerinti fordításban kicsi, apró). Néhány lényeges eltérés: a fő alapanyag a tarja (a marha, borjú nyak körüli része), amit (jobb helyeken kétszer is) ledarálnak, 1 kg húshoz max. 10-15 deka marha- vagy juhfaggyúval, kanálnyi olajjal. A más húsokkal (disznó, juh, szárnyas) való keverést egyesek szinte szentségtörésnek tekintik, ennek ellenére sokfelé mégis megteszik (kivált az ipar...) Tojás helyett: 1 kg húshoz számítva 1/2 kg velős csontot főznek, míg a lé rendesen elapad, ez (lényegében híg csontenyv) tartja majd össze a masszát. És a hozzáadott íz sem utolsó...
Fűszerezés: bors, csombor, szegfűbors, koriander, kömény, ánizs, fokhagyma, és tesznek hozzá citromlében elkevert szódabikarbónát is. Az előkészítés-elkészítés akár két-három napig is tarthat, ha az ember rendesen csinálja. (Gyúrás-fagyasztás-gyúrás-érlelés-stb.) Ha érdekel, lefordítom a teljes eredeti receptet - neten ugyanis ezt csak románul kaptam meg.

agyragobogar · http://www.agyragobogar.com/ 2011.10.19. 16:45:54

@Géza_bácsi: Géza bácsi, engem nagyon érdekelne, románul is jöhet az eredeti recept, fordítás nélkül. (shhhhhhhhhhhtttt@freemail.hu az email címem) Nagyon megköszönném!

Géza_bácsi · http://gezabacsi.postr.hu/ 2011.10.19. 20:20:48

Rossz: már nem tudom, pontosan honnan, de...
Jó: letöltöttem a gépemre.
Rossz: az eredeti szöveg hosszabb, mint a fenti cikk és a hozzászólások együttvéve...
Jó: feltöltöttem a badongo-ra, Word 6-os dokumentum: www.badongo.com/file/25828309, illetve pdf: www.badongo.com/file/25828299.
Rossz: ha ezt több mint három hónap múlva olvasod, a rendszer már törölte a feltöltött receptet...
Üdv, és jó étvágyat!

Juhari Zsuzsanna 2011.10.19. 20:26:33

Köszönjük Géza bácsi.